Help, de stresscoach heeft stress!

leestijd: 2 minuten

door Anette de Jong /  wantdatklopt.nl / 15 november 2019

Het is week van de werkstress en oh, wat wist de werkstress mij te vinden deze week. Al tijden werk ik keihard aan een grote klus met een flinke deadline. En toen trad Murphy’s law in. Voor wie hem niet kent: die luidt als volgt: “Anything that can go wrong, will go wrong”.

Zondag kon mijn computer ineens geen verbinding meer maken met internet. “Wifi-probleempje zeker”, dacht ik nog. Maar niks hoor; alle andere apparatuur in huis had wel wifi. Desgevraagd meldde het computerscherm me dat er sprake was van een hardwareprobleem. En op woensdag gaf hij er maar helemaal de brui aan.

Toen ik de factuur erbij zocht bleek het net één week voor het einde van de garantietermijn te zijn. “Wat een gelukkig toeval, meestal gebeurt zoiets net een week erná.” zo beurde ik mijzelf op, want positief denken schijnt een goede remedie te zijn in geval van Murphy.

Een jongeman bij Coolblue maakte mij duidelijk dat ik de laptop wel een week of drie kwijt zou zijn voor reparatie en dat in verband met de AVG uiteraard direct alle gegevens worden gewist, of ik dat nou leuk vind of niet.

Oei, nu toch een beetje spijt dat ik gestopt ben met opslaan in de Cloud vanwege slechte ervaringen. Maar, door eerdere ervaringen wijs geworden, had ik zondag meteen een back-up gemaakt op een harde schijf. Pfoe, wat was ik daar nu blij mee. “Goed gedaan en wat een gelukje zeg”, sprak ik mezelf maar weer moed in. Met een reserve laptop zou ik de volgende dag toch nog de geplande bedrijfstraining op locatie kunnen geven.

Toen de externe harde schijf ook niet meer te benaderen was, kreeg ik het toch wel even benauwd. Maar een aantal jaren geleden zou ik onderhand in blinde paniek door het huis hebben lopen stampen. Luid mopperend, met een gezicht op onweer en een hoofd dat tolt van gedachten. Door de kortsluiting in mijn hoofd had ik dan niet direct de meest handige oplossing bedacht.

Nu is het alleen “een beetje benauwd”. Al is zelfs dat figuurlijk bedoeld. Want “heel kalm doorademen onder stress” dat is allang een automatische reactie geworden, door alle training. En heus, dat helpt enorm! Niet alleen om innerlijk kalm te blijven, maar ook om helder te blijven denken en vriendelijk te blijven communiceren.

Dat dat laatste goed lukte, bleek wel uit de reactie van de callcenter-medewerker bij Coolblue. “Ik kan wel merken dat u stresscoach bent!” merkte hij op aan het einde van het telefoongesprek. Hij vond mijn mailadres anette@wantdatklopt zo bijzonder. Vandaar dat ik even de tijd nam om uit te leggen wat ik doe. Stressmanagement met je hart…vandaar dat “wantdatklopt”.

“Wat interessant”, reageerde hij: “Nou, ik kan het wel merken ook, dat u stresscoach bent! Want de meeste mensen die wij hier aan de telefoon krijgen zouden heel anders reageren in uw situatie.” Glimmend van trots bedank ik meneer Coolblue voor dit mooie compliment. Want daardoor reflecteer ik ook weer even op mijn eigen gedrag en sta ik stil bij wat ik geleerd heb van mijn eigen trainingen. En “trots” is toevallig ook nog een vitaliserende emotie, dus daar knap je erg van op!

Anette de Jong

In het kader van de week van de werkstress, geef ik tot 24 november superkortingen op trajecten. Ook als je pas wilt starten in 2020. Lees erover op de nieuwspagina.

Wil jij eens kijken of stressmanagement met je hart bij jou past? Meld je dan aan voor de workshop Verminder je stress! op 26 november (dat kan nog t/m 20 november). Lees erover op de nieuwspagina.