“Firing is wiring” over ingesleten patronen in het brein

leestijd 1 minuut

door Anette de Jong /  wantdatklopt.nl / 23 september 2019

Afbeelding van John Hain via Pixabay

“Remember, firing is wiring” waarschuwde professor Erik Peper (verbonden aan de Universiteit van San Francisco) steeds weer in de bijscholing die ik vorig jaar bij hem volgde. Het college handelde over ingesleten patronen in het brein en met zijn “firing is wiring” doelde hij op het feit dat neuronen in je brein die herhaaldelijk samen worden afgevuurd, een netwerk gaan vormen. Of simpel gezegd; als je steeds hetzelfde gedrag herhaalt, ontstaan er (neurale) paden in je brein. Zo kun je zomaar een zeur- of frustratiekampioen worden.

Hoe vaker jij hetzelfde patroon volgt, hoe meer uitgesleten het raakt en hoe automatischer jouw reactie wordt. Dus wind jij je altijd op zodra je de file inrijdt? Begin je meteen te mopperen dat je nu nóóit meer op tijd zult komen en dat het altijd hetzelfde liedje is, véél te druk op de weg. Als je dat gedrag vaak genoeg herhaalt, wordt het een automatisch patroon. Je rijdt de file in en… hop, meteen voel je de irritatie opkomen.

Deze automatische emotionele patronen kun je ook afleren want het brein is plastisch, oftewel veranderbaar. Dat kost wat moeite, maar het levert veel op. Kleine irritaties bijvoorbeeld over files triggeren namelijk wel je stresssysteem, maar ze dienen geen enkel doel.

Dat laatste weet je natuurlijk allang, maar alleen die wetenschap is onvoldoende om ook echt iets te veranderen. Bij de trainingen bij wantdatklopt.nl krijg je oefeningen aangereikt die je hierbij helpen. En die werken niet alleen bij kleine stresssituaties, maar ook bij grotere. Zoals een automatische reactie op je slordige puber, je veeleisende manager of je zorgelijke schoonmoeder. Dat kost natuurlijk wel wat meer oefening. Daarom is het wijs te beginnen met de kleine “ingesleten paden”. Files en ander onnodig weggedrag zijn daar nou toevallig heel geschikt voor. Beter voor jouwe bloeddruk en het wordt een stukje vreedzamer op de weg bovendien.

Deze blog verscheen eerder in de inspiratiebrief van wantdatklopt.nl van juni 2018