Zelfs econometristen en accountants schrikken van een rekensom

leestijd 1 minuut

door Anette de Jong /  wantdatklopt.nl / 11 december 2018

hartritme van een beursbezoeker op het beeldscherm

Op de TrendsExpo eind november heb ik heel veel kijkjes in hartritmes mogen verzorgen. En zelfs bij econometristen en accountants ontstaat een stresspiekje bij de vraag “Kun jij een beetje rekenen?”. Hoewel zij aangaven de vraag beslist niet spannend te vinden, reageerde ook hun hartritme direct.

De mens is evolutionair gezien nu eenmaal toegerust met een heel gevoelig stress-systeem. Dat is in de loop der tijd niet veranderd, al past ons stressresponssysteem niet zo goed meer bij de huidige maatschappij met zijn overdaad aan prikkels. Als een dreigende rekensom al zo’n effect heeft, dan kun je je wel voorstellen wat een échte stress-situatie met je hartritme doet.

Gelukkig is ook praktisch iedereen in staat binnen enkele seconden het hartritme harmonieus te maken met de ademhulp. Lichaam en brein komen dan uit de “stress-stand”. Dat is veel gezonder; het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de aanmaak van stresshormonen stopt en dat het denkende deel van het brein beter toegankelijk is. Dat zorgt niet alleen voor uiterlijke en innerlijke kalmte, maar ook voor helder denken en een betere communicatie.