De Tour win je in bed

door Anette de Jong /  wantdatklopt.nl / 30 mei 2019

“De Tour win je in bed” is een oeroude wielerwijsheid, ontleend aan een uitspraak van Joop Zoetemelk in de jaren ’80. Wielerploegen besteden veel aandacht aan maatregelen om beter te slapen. Van speciaal ontworpen bedden, mobiele airco’s en verduisterende gordijnen tot het afplakken van het standby-signaal van de tv. Er worden zelfs slaapcoaches ingehuurd om slaapprotocollen te ontwikkelen.

“Het moeilijkste tijdens zo’n ronde is inslapen”, volgens Mathieu Heijboer, hoofd van de trainersstaf van Lotto-Jumbo. “De finish is vaak laat, renners zitten nog vol adrenaline. Voordat ze de lichamelijke, maar vooral de geestelijke rust hebben gevonden om in te slapen, zijn ze zo een paar uur verder.” (Volkskrant 16 juli 2018)

Dit is zó herkenbaar voor veel mensen. Ze liggen ’s nachts te malen en te piekeren waardoor ze de slaap niet kunnen vatten. Of ze slapen wel in, maar zijn een paar uur later ineens klaarwakker. Want doorslapen is vaak een nog groter probleem dan inslapen. Volgens ArboNed heeft ongeveer 30% van de Nederlanders last van slaapproblemen.

Als je slecht slaapt, ben je minder productief, emotioneel minder stabiel en heb je meer last van concentratiestoornissen. De kans op het maken van fouten, praktisch of in de communicatie, wordt daardoor een stuk groter. En die fouten en de gevolgen daarvan kunnen je brein ’s nachts opnieuw bezig houden. Zo kom je al gauw in een vicieuze cirkel terecht.

Vaak gaat het mis omdat we de hele dag bloot staan aan allerlei prikkels en zonder pauzes doorjakkeren. We zijn onderhand meer “human doings” dan “human beings”. Dan moet je niet opkijken dat je brein niet direct klaar is om te gaan slapen wanneer jij dat wilt.

Misschien heb je al van alles geprobeerd; warme melk, slaapmedicatie of ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan. Maar doordat je de nadruk legt op het slapen, houd je het probleem in stand. De angst om niet te kunnen slapen, de irritatie dat “het weer niet lukt terwijl er morgen een belangrijke presentatie op het programma staat” en de belemmerende gedachte “dat je morgen een wrak bent” dragen nou niet bepaald bij aan rust voor je brein. En de belangrijkste voorwaarde om goed te kunnen slapen is een ontspannen brein. Niet kunnen in- of doorslapen is vaak een gevolg van stress overdag. Een goede nachtrust begint dan ook bij een adequaat stressmanagement overdag.

Dat is een van de redenen waarom hartcoherentie zo effectief is bij het oplossen van slaapproblemen. Want daarmee leer je gedurende de dag rustmomenten in te bouwen en je eigen stress beter te managen.

De tweede reden is dat je door hartcoherentie je autonome zenuwstelsel kalmeert. Dat zorgt ervoor dat je niet onnodig adrenaline aanmaakt en dat je lichaam en brein tot rust komen. Als je regelmatig traint zal je lichaam deze modus herkennen en gemakkelijker en vaker uit zichzelf teruggaan naar deze toestand van kalmte.