Verkiezingsuitslag en de cirkels

leestijd 3 minuten

door Anette de Jong /  wantdatklopt.nl / 26 november 2023

Anette in een videocall

“Die verkiezingsuitslag”, zei mijn cursist aan de andere kant van het scherm, “Daar zou ik normaal behoorlijk door van slag zijn geweest. Maar door de module energiemanagement in jouw academie besloot ik er niet teveel energie aan te verspillen.”

Misschien zijn er meer mensen die er baat bij hebben, daarom deel ik hier paragraaf 3.7 en 3.8 uit de module energiemanagement van wantdatklopt.nl.

plaatje van windmolen

Wees geen Don Quichot

‘Tegen windmolens vechten’, het is een mooie uitdrukking die we gebruiken voor een hopeloze strijd. De uitdrukking vindt zijn oorsprong in een wereldberoemde roman uit de 17e eeuw van de Spaanse schrijver Cervantes. Don Quichot, de hoofdpersoon, is het prototype van de idealist die vol goede bedoelingen strijdt tegen windmolens, die hij voor reuzen aanziet. Tamelijk zinloos natuurlijk.

Don Quichot is een mooie metafoor voor wat wij vaak doen. Zowel in gedachten (intern), als in onze communicatie en acties (extern).

Vaak maken we ons druk om zaken waar we helemaal geen noemenswaardige invloed op uit kunnen oefenen. Een helder model hiervoor geven de cirkels van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey.

Binnen de cirkel van betrokkenheid bevindt zich alles waarbij jij je betrokken voelt. Verkiezingsuitslagen, economie, kabinetsbeleid, gedrag van andere mensen, klimaat, oorlogen, onrecht en ga zo maar door.

Alles waar je mentaal of emotioneel niet zoveel mee hebt, ligt buiten jouw cirkel van betrokkenheid.

Binnen de cirkel zijn er veel zaken waarop je geen invloed hebt. Maar er zijn er ook waarop je wel degelijk invloed kunt uitoefenen. Die liggen in de binnenste cirkel; de cirkel van invloed.

Veel zaken hebben ook een gemengd karakter. Soms kun je ergens niet direct invloed op uit oefenen. Maar wel indirect door je houding ten opzichte van het probleem te veranderen.

plaatje grote cirkel van betrokkenheid en daarbinnen kleinere cirkel van invloed

Paragraaf 3.8 Cirkel van invloed en betrokkenheid

Reactieve mensen, zo betoogt Covey, richten zich vooral op de buitenste cirkel, de cirkel van betrokkenheid. Ze kijken wat anderen fout doen; politici, hun baas, hun collega. Ze klagen over problemen in hun omgeving of over de omstandigheden. Dit creëert veel negatieve energie en het verkleint uiteindelijk de cirkel van invloed. Je kunt je tijd en energie immers maar één keer gebruiken.

Proactieve mensen richten zich vooral op hun cirkel van invloed. Dat creëert positieve energie voor henzelf en voor anderen. Daardoor krijgen ze meer voor elkaar en weten ze hun cirkel van invloed juist te vergroten.

In plaats van te spreken van reactieve- en proactieve mensen zou ik liever willen spreken van reactief en proactief gedrag. Iedereen vertoont beide soorten van gedrag, al hebben we allemaal voorkeursgedrag. Iemand die normaal gesproken heel proactief is, kan zich bij teveel stress best reactief gaan gedragen. Dat kan dan een vroegsymptoom zijn van overlopende stress.

Maar het mag duidelijk zijn; wie zich voortdurend richt op de buitenste cirkel spendeert onnodig veel energie. En het verandert niets in je leven of in de wereld.

Bekijk hieronder het filmpje over Covey’s cirkel in één minuut.

Challenge

Werk de komende 3 weken eens alleen binnen je cirkel van invloed.

Deze tekst komt uit de online module: Energiemanagement van wantdatklopt.nl. Geïnteresseerd in een onlinetraining voor jezelf of je personeel? Neem dan gerust contact op (anette@wantdatklopt.nl of 06 – 46 33 26 06). Of neem een kijkje op de website https://academie.wantdatklopt.nl/alle-trainingen/ om de inhoud van alle modules te checken.