Progress before perfection

leestijd 3 minuten

door Anette de Jong /  wantdatklopt.nl / 5 juni 2020

Juni. Mooi moment om eens even de balans op te maken van tweeënhalve maand lockdown. Ergens eind maart hoorde ik de slogan: “Progress before Perfection”. Ik weet niet eens meer waar. Waarom die spreuk bij mij zo resoneerde zal ik straks uitleggen. Ik heb ‘m in ieder geval meteen geadopteerd.

En hoe! Onder dit motto heb ik werkelijk van alles aangepakt. Omdat live ontmoetingen even niet meer mogelijk waren, begon ik mijn eigen online academie te ontwikkelen. In het verlengde daarvan startte ik met het maken van filmpjes. Gewoon om het leren. Want wat is een online leeromgeving zonder filmpjes. Maar nog meer om mezelf uit te dagen, om mezelf eindelijk over mijn gêne heen te helpen. Want wat vond ik het spannend om mezelf te laten zien. Het werd bijna een zelfverzonnen exposure therapie.

Ik liet mezelf zien, compleet met Corona-haar en dito nagels. Dat ook nog. En ja, ik heb ze allemaal geplaatst op social media. Ook al waren ze verre van perfect. De ene keer is het geluid slecht, een andere keer ontbreekt de ondertiteling of zie je mij nog net de camera uitzetten. “Boeien!”, riep ik dan heel hard tegen mezelf, “Progress before Perfection en vooruit met de geit…”